فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 54، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا حسین زاده، بهشته طبرسی*، شیوا صالحی صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    خستگی و تنگی نفس از شکایات اصلی بیماران بعد از ابتلا به بیماری کووید-19 است که تعیین عوامل مرتبط با آنها برای مراقبت موثر از این بیماران بسیار مهم است. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین شدت خستگی و تنگی نفس با اشباع اکسیژن خون شریانی در بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی بود. بیماران مبتلا به کووید-19 (193 نفر) بستری در بیمارستان های فاطمه الزهرا و لولاگر شهر تهران، در نیمه دوم سال 1400 از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات جمعیت شناختی و شدت خستگی FSS، مقیاس سنجش تنگی نفس بورگ و فرم ثبت میزان اشباع اکسیژن خون شریانی استفاده شد.

    یافته ها

    در کل نمونه ها 56/5 درصد زن، 72 درصد متاهل، 40/9 درصد خانه دار و 82/9 درصد بیش از 40 سال بودند. شدت خستگی بیماران در حد کم (17/55±35)، شدت تنگی نفس بیماران در سطح فعالیت سبک (2/03±3/35) و میزان اشباع اکسیژن خون شریانی با میانگین و انحراف معیار (5/35±89/74) بود. بر اساس یافته های بدست آمده ارتباط شدت خستگی و اشباع اکسیژن معنادار نبود (0/246P=). ارتباط منفی و معناداری بین شدت تنگی نفس و میزان اشباع اکسیژن خون وجود داشت (0/005P=، 0/202-r=). به طوری که با افزایش شدت تنگی نفس، میزان اشباع اکسیژن خون کاهش پیدا می کند. 

    نتیجه گیری

    شدت خستگی در بیماران مبتلا به کووید-19 در حد متوسط و شدت تنگی نفس در حد زیاد بود که به عنوان یک عارضه آسیب رساننده باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد. همچنین با توجه به رابطه ی معنادار بین شدت تنگی نفس و اشباع اکسیژن خون شریانی لازم است پرستاران مراقبت کننده از این بیماران اهمیت سنجش سطح اکسیژن را یادآور شوند تا در مواقع ضروری از پرستاران و پزشکان کمک بگیرند.

    کلیدواژگان: خستگی، تنگی نفس، اشباع اکسیژن خون شریانی، کووید -19
  • رقیه نظری، محمد صالح پور عمران، حمید شریف نیا، امیرحسین گودرزیان، رقیه پورکیا* صفحات 12-22
    زمینه و هدف

    افتادگی دریچه میترال (MVP) یکی از شایع ترین بیماری دریچه ای قلب در انسان هاست و توجه به سلامت عمومی آنان برای ارایه دهندگان مراقبت های بهداشتی مهم است. از آنجایی که برای ارزیابی سلامت عمومی به ابزاری معتبر نیاز است، این مطالعه به منظور اعتبارسنجی پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی (GHQ-28) در بیماران مبتلا به افتادگی دریچه میترال، انجام شد.

    روش ها

    برای روایی سازه از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی استفاده شد. ابتدا بر اساس داده های جمع آوری شده از نمونه 190 نفره از بیماران مبتلا به افتادگی دریچه میترال، تحلیل عامل اکتشافی با روش حداکثر درست نمایی و چرخش پرومکس انجام و عوامل مورد نظر استخراج شد. سپس تحلیل عامل تاییدی با روش تخمین حداکثر درست نمایی بر روی داده های جمع آوری شده از 190 بیمار مبتلا به افتادگی دریچه میترال دیگر، انجام و تناسب مدل ارزیابی شد.

    یافته ها

    تحلیل عامل اکتشافی بعد از حذف هفت گویه، یک ساختار چهار عاملی به ترتیب علایم افسردگی، علایم جسمانی، کنش اجتماعی و علایم اضطراب را با 21 گویه باقی مانده برای پرسشنامه سلامت عمومی در بیماران افتادگی دریچه میترال آشکار کرد. این چهار عامل در مجموع 47/9 درصد از واریانس کل پرسشنامه سلامت عمومی را در این نمونه توضیح می دهد. با توجه به بالا بودن (0/5<) تمامی ضرایب رگرسیونی در مدل های تحلیل عامل تاییدی و همچنین شاخص های برازش تحلیل عامل تاییدی، مدل مفروض از برازش مناسبی برخوردار بود. آلفای کرونباخ، امگا مک دونالد، CR و حداکثر قابلیت اطمینان چهار عامل استخراج شده از پرسشنامه سلامت عمومی 21 سوالی بیشتر از 0/7 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد اعتبار و اعتماد نسخه 21 سوالی پرسشنامه سلامت عمومی برای بزرگسالان مبتلا به افتادگی دریچه میترال مورد تایید قرار گرفته است و می تواند در غربالگری و مطالعات بالینی مرتبط با ابعاد سلامت عمومی این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه سلامت عمومی، افتادگی دریچه میترال
  • ثریا سهیلی*، راضیه پیغمبردوست صفحات 23-31
    زمینه و هدف

    نارسایی مزمن کلیه و انجام همودیالیز باعث تغییرات عمده در کیفیت زندگی بیماران می شود، لذا این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی و متغیرهای تاثیرگذار بر پیش بینی آن در بیماران تحت همودیالیز در بیمارستان حجت کوهکمری سال1400 انجام گرفته است.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی بوده است که بر روی 104 بیمار همودیالیزی بالای 18 سال تحت همودیالیز در بیمارستان حجت کوهکمری در شهر مرند در سال 1400 انجام شد. بیماران به شیوه ی نمونه گیری تمام سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی بیماران کلیوی است.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که نمره کلی کیفیت زندگی بیماران دیالیزی1/23±7/52 بود که نشان دهنده سطح متوسط کیفیت زندگی این بیماران است. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که با افزایش سن، کیفیت زندگی نمونه های مورد پژوهش کاهش یافته است (r=-31)، (p=0.004).همچنین آنالیزواریانس یک طرفه بین کیفیت زندگی و درآمد افراد (p=0.02) و سطح تحصیلات (p=0.001) و طول مدت دیالیز (p=0.048) ارتباط معناداری را نشان داد. تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که بعد اختصاصی بیماری کلیه با ضریب تعیین (R²=0.79) قادر است به عنوان مهم ترین متغیر، تغییرات سطح کیفیت زندگی را به طور معناداری پیش بینی کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر،کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی در سطح متوسط است و مهم ترین عامل در تغییرات سطح زندگی بیماران همودیالیزی مربوط به بعد اختصاصی بیماری کلیه است. همچنین با افزایش سطح درآمد و سطح تحصیلات کیفیت زندگی افزایش یافته است ولی با افزایش طول مدت دیالیز سطح کیفیت زتدگی افراد کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: همودیالیز، کیفیت زندگی، بیماری مزمن کلیه
  • شهین قهرمانی، مختار محمودی، بیژن نوری، سینا ولیئی* صفحات 32-39
    زمینه و هدف

    با توجه به مرگ و میر بالای بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه، ارایه مراقبت های پرستاری با کیفیت بالا به ویژه برای بیماران بستری در این بخش ها از اهمیت بالایی برخوردار است، بنابراین بررسی کیفیت مرگ و مردن در این بخش ها ضروری است. هدف از این مطالعه تعیین کیفیت مرگ و مردن از دیدگاه پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر به روش مقطعی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کردستان انجام شد. نمونه های پژوهش در این مطالعه مقطعی 105 نفر از پرستاران شاغل در بخش مراقبت های ویژه بودند که به صورت تمام شماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه کیفیت مرگ و مردن نسخه مربوط به پرستاران بود.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میانگین و انحراف معیار متغیر کیفیت مرگ و مردن(47/13±15/37) و کمتر از حد میانگین بود. در میان آیتم های مربوط به کیفیت مرگ و مردن بیشترین میانگین مربوط به دریافت مناسب آرام بخش در طول اقامت در بخش مراقبت ویژه (2/1±5/80) و لمس شدن یا در آغوش گرفته شدن توسط عزیزان (2/78±4/90) و کمترین میانگین کیفیت مراقبت ها مربوط به داشتن مراسم معنوی قبل از مرگ بیمار (2/59±2/12) و داشتن یک یا چند بازدید از مشاور مذهبی یا معنوی (2/66±2/24) بود. بین کیفیت مرگ و مردن و سابقه گذراندن دوره های آموزشی مرتبط با مرگ و مردن رابطه معنی دار آماری وجود داشت (P=0.03).

    نتیجه گیری

    برگزاری دوره های آموزشی مرتبط با معیارهای مراقبت های مرگ و مردن با کیفیت برای پرسنل شاغل در بخش های مراقبت ویژه و همچنین بررسی کیفیت مراقبت های مرگ و میر از دیدگاه خانواده بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت های بهداشتی، پرستار، مراقبت ویژه، مرگ
  • نوشین گشمردی* صفحات 40-59
    زمینه و هدف

     کووید-19 سومین بیماری همه‌گیر با تظاهرات تنفسی بعد از سارس و مرس است. یکی از مشکلات بیماران مبتلا به این عفونت، رنج بردن از هیپوکسی و هیپوکسمی است که به‌ طور جدی تهدیدکننده زندگی بیماران است؛ با توجه به اینکه در حال حاضر در خصوص علل و پیامدهای هیپوکسی/ هیپوکسمی اجماع کافی وجود ندارد، لذا این مطالعه با هدف مروری بر عوامل و پیامدهای هیپوکسی و هیپوکسمی ناشی از کووید-19 انجام شده است.

    روش‌ها

    این مطالعه مروری روایتی، به روش کتابخانه‌ای و جستجوی مقالات مرتبط در پایگاه های اطلاعاتی؛ Science direct، Scopus، EMBASE ،Web of Science ،PubMed، SID، WHO، CDC، Springer، Elsevier و همچنین موتور جستجوگرGoogle Scholar به دو زبان انگلیسی و فارسی در محدوده‌ی زمانی 2019 تا 2022 میلادی انجام شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج، ابتدا مقالات تکراری از طریق بررسی عنوان، سپس مقالات غیر مرتبط از طریق بررسی چکیده حذف شد و در نهایت نیز تجزیه و تحلیل داده‌ها به صورت مرور جامع مقالات و حذف مواردی که ارتباطی با اهداف مطالعه حاضر نداشتند، انجام شد.

    یافته‌ها

    از 1275 مقاله حاصل از جستجوی اولیه، 42 مقاله دارای معیارهای ورود بودند و بنابراین در تجزیه و تحلیل نهایی گنجانده شدند. یافته‌ها نشان داد که آسیب‌های ریوی، فعال‌سازی سیستم ایمنی و القا واکنش‌های التهابی، آسیب سیستم اعصاب مرکزی و بیماری‌های زمینه‌ای از عوامل ایجاد هیپوکسی و هیپوکسمی هستند. آسیب‌های مغزی و عصبی، اختلالات گوارشی، آسیب‌های قلبی و آسیب کبدی می‌تواند ناشی از هیپوکسی و هیپوکسمی و هذیان، انسفالوپاتی، انسفالیت، تشنج و آسیب کلیوی ناشی از هیپوکسی باشد.

    نتیجه‌گیری

    اگرچه عفونت دستگاه تنفسی در بین مبتلایان به کووید-19 شایع‌تر است، تعدادی از بیماران از هیپوکسی و یا هیپوکسمی و عوارض ثانویه مرتبط با آن رنج می‌برند. جهت ایجاد هومیوستازی اکسیژن، تشخیص زود هنگام و مداخلات درمانی امری ضروری است که هنگام اکسیژن‌درمانی، باید آسیب‌های ثانویه این مداخله درمانی مد نظر قرار گیرد. بررسی میزان شاخص‌های التهابی و ایمنی در مبتلایان، ممکن است به شناسایی زود هنگام بروز این دو کمک کند.

    کلیدواژگان: ارگان های بدن، تظاهرات بالینی، سارس کووید 2 (کووید-19)، هیپوکسی، هیپوکسمی
  • بهره شاکری، سلام وطن دوست، بیژن نوری، سینا ولیئی* صفحات 60-68
    زمینه و هدف

    محدودکننده های شیمیایی داروهایی هستند که برای محدود کردن حرکات ناخواسته بیمار یا کنترل اضطراری رفتار تهاجمی بیمار و ایجاد آرام بخشی و بی دردی، کاهش علایم و کاهش احتمال آسیب رساندن به خود یا دیگران استفاده می شوند. استفاده نامناسب از محدودکننده های شیمیایی می تواند منجر به بروز عوارض در بیماران شود و حتی می تواند موجب به تاخیر افتادن جداسازی بیماران تحت تهویه مکانیکی از ونتیلاتور شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی عوامل موثر در استفاده پرستاران از محدودکننده های شیمیایی در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به روش مشاهده ای انجام شد. 160 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان کوثر سنندج در ایران مورد مطالعه قرار گرفتند. بیماران پذیرش شده در بخش های مراقبت ویژه پس از گذشت هشت ساعت از زمان بستری و پایدار شدن نسبی شرایط بیمار از نظر استفاده از محدودکننده های شیمیایی توسط پرستاران، ارزیابی شدند.

    یافته ها

    از 160 بیمار بستری در بخش های مراقبت ویژه 105 بیمار (65/62 درصد) تحت محدودکننده های شیمیایی قرار گرفتند. معمول ترین زمان استفاده از محدودکننده های شیمیایی در شیف شب و سپس شیفت عصر بود. نتایج حاصل از مقایسه بیمارانی که تحت محدودکننده های شیمیایی قرارگرفته یا نگرفته اند نشان داد از نظر عوامل سابقه استعمال سیگار (0/037P=)، اینتوبه بودن (0/0001P=)، داشتن پانسمان (0/001P=) و درن (0/001P=) و همچنین NGT (0/010P=)، GCS (0/012P=)، FOUR score (0/050P=)، نوع شیفت های پرستاری (0/017P=)، بی قراری (0/004P=) با هم تفاوت معنی دار آماری داشتند. رابطه ی بین متغیرهای BMI، اعتیاد به الکل، اعتیاد به مواد مخدر، داشتن کاتتر، فیکساتور و تراکشن، دلیریوم، داشتن پانسمان، نسبت پرستار به بیمار، بیماری زمینه ای و مد دستگاه تهویه ی مکانیکی با استفاده از محدودکننده های شیمیایی معنادار نبود (0/50P>). نتایج آنالیز رگرسیون لجستیک نشان داد بین سیگار کشیدن (0/041P=،3/232OR=)، اینتوبه بودن (0/0001P=،959/ 75OR=)، داشتن درن (0/016P=،2/669OR=)، FOUR score (0/0001P= ،0/694OR=)، با استفاده از محدودکننده های شیمیایی ارتباط معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    شیوع استفاده از محدودکننده های شیمیایی توسط پرستاران در بخش های مراقبت ویژه بالا بوده است، از این رو نیاز به طراحی گایدلاین های بالینی و خط مشی استفاده از محدودکننده های شیمیایی وجود دارد.

    کلیدواژگان: محدودکننده فیزیکی، پرستاران، بخش مراقبت ویژه
  • علیرضا راحت دهمرده، معصوم خوش فطرت، علی اکبر کیخا* صفحات 69-81
    زمینه و هدف

    پیش بینی پیامد نهایی بیماران با آسیب مغزی تروماتیک برای تصمیم گیری صحیح بالینی و تعیین سیر درمان بسیار مهم است. این مطالعه با هدف مقایسه توانایی سیستم امتیازدهی روتردام و مارشال در تعیین پیش آگهی بیماران با آسیب های مغزی تروماتیک انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی است. جامعه آماری مطالعه را بیماران با ضربه به سر بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان خاتم الانبیاء زاهدان از سال 1400 تا 1401 تشکیل دادند. 287 بیمار به روش آسان در دسترس بر اساس معیارهای ورود جهت مطالعه انتخاب شدند. بیماران در بدو ورود به بخش مراقبت های ویژه توسط پزشک فوق تخصص مراقبت های ویژه برای تعیین پیش آگهی ابتدا با مقیاس آپاچی دو مورد بررسی قرار گرفتند. سپس نمره مارشال و روتردام هر بیمار بر اساس اسکن مغزی توسط متخصص رادیولوژی تعیین شد و بیماران برای تمام مدت بستری تا تعیین پیامد نهایی (ترخیص از بخش یا فوت) مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت داده ها برای تعیین توانایی دو مقیاس برای پیش بینی پیامد مورد مقایسه قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 287 بیمار مورد بررسی 33 نفر (11/5 درصد) فوت شده و 254 نفر (88/5 درصد) زنده ماندند. میانگین نمره مقیاس مارشال در بیماران فوت شده 1/01±4/69 و در بیماران زنده 1/35±2/03 بود. میانگین نمره مقیاس روتردام در بیماران فوت شده 0/95±5/33 و در بیماران زنده 0/89±2/14 بود. در هر دو مورد این اختلاف از نظر آماری معنادار بود (P=0.001). میانگین نمره مقیاس آپاچیII در بیماران فوت شده 8/2±24/04 بود و در بیماران نجات یافته 7/3±16/08 بود. همبستگی دو مقیاس روتردام و مارشال در تعیین پیامد بیماران با مقیاس آپاچی مثبت و بالا بود. توافق بین مقیاس آپاچیII و روتردام در پیش بینی مرگ و میر بیشتر بود نتایج مدل رگرسیون نشان داد که جنس با (OR=2.91)،  ضربه به سر ناشی از تصادف با (OR=3.04)، نمره مارشال بالای 4 (OR=1.97)، نمره روتردام بالای 4 (OR=2.84) و نمره آپاچی II بالای 15 (OR=1.97) با مرگ و میر بیماران ارتباط معناداری دارند.

    نتیجه گیری

    دو مقیاس مارشال و روتردام توانایی بسیار مناسبی در تعیین پیش آگهی بیماران با آسیب تروماتیک مغزی دارند. لذا می توان از آنها به عنوان یک مقیاس تخصصی مناسب برای پیش بینی پیامد بیماران با ضربه مغزی استفاده کرد.II

    کلیدواژگان: ضربه مغزی ناشی از تروما، مقیاس مارشال، مقیاس روتردام، مقیاس آپاچی II
  • سجاد خدایاری، خاطره سیلانی، فرشاد شریفی، الهام نواب* صفحات 82-91
    زمینه و هدف

    تجمع ترشحات یکی از عوارض جدی در بیماران تحت تهویه مکانیکی است. مدیریت ترشحات راه هوایی در بیمار تحت تهویه مکانیکی شامل روش های معمول (مایع درمانی سیستمیک) و همچنین تکنیک هایی از جمله تغییر وضعیت بیمار و اتساع دستی برای تخلیه ترشحات است. ساکشن تراشه که با هدف تخلیه ترشحات انجام می گیرد، می تواند به همراه تکنیک های اتساع دستی و درناژ وضعیتی در بهبود پاکسازی راه هوایی موثر واقع شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین مقایسه ای تاثیر اتساع دستی و درناژ وضعیتی بر شاخص های تنفسی بیماران تحت تهویه مکانیکی در قالب یک مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی با طرح متقاطع انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه کارآزمایی بالینی با طرح متقاطع (Crosse Over) در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان امام خمینی ایلام در سال های 99- 98 انجام شد. حجم نمونه این مطالعه 50 نفر برآورد شد که به روش نمونه گیری در دسترس بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. پس از 24 ساعت دریافت مراقبت های روتین بخش، هر بیمار به صورت تصادفی به یکی از دو گروه مداخله اتساع دستی (MH) یا مداخله درناژ وضعیتی (PD) تخصیص داده شد. پس از 24 ساعت دوم، بیمار به گروه مداخله ی بعدی جابجا شد. ابزار گردآوری داده ها فرم مشخصات دموگرافیک و فرم ثبت متغیرهای تنفسی (شامل متغیرهای کمپلیانس دینامیک، درصد اشباع اکسیژن خون شریانی، حجم جاری، PIP وPEEP) محقق ساخته بود. در روز اول پس از انتخاب بیمار و ثبت اطلاعات جمعیت شناختی، در زمان نیاز بیمار به ساکشن، متغیرهای تنفسی بیمار در فواصل زمانی قبل از ساکشن، پنج و 25 دقیقه بعد از ساکشن ارزشیابی و نتایج به عنوان اطلاعات پایه (کنترل) ثبت شد. در روز دوم بیماران به صورت تصادفی در یکی از دو گروه مداخله اتساع دستی یا درناژ وضعیتی قرار گرفتند. در طول روز دوم بیماران علاوه بر دریافت مراقبت های تنفسی روتین بخش، قبل از هر بار ساکشن، بسته به گروهی که در آن قرار داشتند تحت مداخله اتساع دستی یا درناژ وضعیتی قرار می گرفتند و در فواصل زمانی قبل از ساکشن، پنج و 25 دقیقه بعد از ساکشن متغیرهای تنفسی ثبت می شد. در روز سوم بیمار به گروه مداخله ی بعدی تخصیص داده شد (طرح متقاطع) و ارزشیابی متغیرهای تنفسی تکرار و نتایج ثبت شد.

    یافته ها

    بر اساس آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری تکراری، درصد اشباع اکسیژن، درصد حجم جاری (P value=0.001) و کمپلیانس دینامیک (P value=0.038) در گروه های مداخله در دقیقه 25 بعد از ساکشن بیش از گروه کنترل و حاکی از برتری مداخله اتساع دستی نسبت به درناژ وضعیتی بود. در مورد متغیر حداکثر فشار دمی نیز مداخله اتساع دستی در 25 دقیقه پس از ساکشن کاهش معناداری نسبت به درناژ وضعیتی ایجاد کرده بود (P value=0.001)، لیکن در میزان PEEP بین هیچ یک از گروه های مطالعه و زمان های مورد بررسی تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه، ضمن تایید ضرورت مداخلات پرستاری به منظور مدیریت ترشحات راه هوایی، نشان داد مداخله اتساع دستی در بهبود درصد حجم جاری، اشباع اکسیژن خون شریانی و کمپلیانس دینامیک و نیز در کاهش میزان PIP موثرتر از درناژ وضعیتی است. لذا ضمن تاکید بر ضرورت آموزش کارکنان مراقبت سلامت جهت مراقبت از راه هوایی و مدیریت تجمع ترشحات در بیماران تحت تهویه مکانیکی پیشنهاد می شود دستورالعمل های بالینی مبتنی بر شواهد با تاکید بر برتری مداخله اتساع دستی به منظور بهبود شاخص های تنفسی بیماران تهیه و ابلاغ شود.

    کلیدواژگان: اتساع دستی، درناژ وضعیتی، شاخص های تنفسی، تهویه مکانیکی، بخش های مراقبت ویژه
|
  • Leila Hoseinzadeh, Beheshteh Tabarsi*, Shiva Salehi Pages 1-11
    Background & aim

    Fatigue and shortness of breath are the main complaints of patients after COVID-19 disease, and Determine the factors associated with them is very important for effective care of these patients. The aim of this study was to investigate the relationship between fatigue severity and shortness of breath with arterial blood oxygen saturation (SPO2) in COVID-19 patients.

    Methods

    The present study was a cross-sectional study. 193 patients with COVID-19 admitted to Fatemeh Al-Zahra and Lolagar hospitals in Tehran in the second half of 2021 were selected through convenience sampling method. Demographic information questionnaire, fatigue severity scale, Modified Borg Dyspnoea Scale and recording SPO2 form were used to collect data. Data were analyzed using SPSS26 statistical software using statistical tests.

    Results

    In total, 56.5% were women, 72% were married, 40.9% were housewives and 82.9% were over 40 years old. Patients 'fatigue intensity (35±17.55) was low, arterial blood oxygen saturation (89.74±5.35) and patients' shortness of breath (3.35±2.03) were at the level of light activity. Based on the results, the relationship between fatigue intensity and oxygen saturation was not significant (P=0.246). There was a significant negative relationship between the severity of shortness of breath and SPO2 (P=0.005, r=-0.202). As the severity of shortness of breath increases, the SPO2 decreases.

    Conclusion

    The fatigue severity in patients with COVID-19 was moderate and the severity of shortness of breath was high, which should be given more attention as a traumatic complication. Also, due to the significant relationship between the severity of shortness of breath and arterial blood oxygen saturation, it is necessary for nurses caring for these patients to be reminded of the importance of measuring oxygen levels to seek the help of nurses and physicians in emergencies.

    Keywords: Fatigue, Shortness of Breath, SPO2, COVID-19
  • Roghieh Nazari, Mohammad Salehpoor Emran, Hamid Sharif Nia, Amir Hossein Goudarzian, Roghieh Pourkia* Pages 12-22
    Background and aim

    Mitral valve prolapse (MVP) is one of the most common valvular heart disease in humans. The general health of patients with chronic diseases is important for health care providers. Since a valid tool is needed to general health assessment, this study was conducted to validation of general health questionnaire-28 (GHQ-28) in patients with mitral valve prolapse.

    Methods

    Construct validity was performed in 190 patients with mitral valve prolapse.  Factors were extracted with exploratory factor analysis with maximum likelihood and Promax rotation method. 190 other patients with mitral valve prolapse were studied for confirmatory factor analysis. In this part, with maximum likelihood estimation method was evaluated model fitness.

    Results

    Exploratory factor analysis after removal of 7 items showed a four-factor construct for GHQ-28. Four factor are respectively, depressive symptoms, physical symptoms, social functioning and anxiety symptoms.  These four factors explain 47.9% of the total variance of the general health in patients with mitral valve prolapse. Due to all regression coefficients in confirmatory factor analysis models and fitness indices of confirmatory factor analysis were high (>0.5), the assumed model had a good fit. Cronbach's alpha, omega McDonald, CR and the maximum reliability of the four factors extracted from the 21-item general health questionnaire were greater than 0.7.

    Conclusion

    Based on the study results, the validity and confidence of the 21-item Persian version of the General Health Questionnaire has been confirmed. This tool can be used in screening and clinical studies related to the general health dimensions of patients with mitral valve prolapse.

    Keywords: Psychometrics, General Health Questionnaire, Mitral Valve Prolapse
  • Soraya Soheili*, Razieh Peyghambardoost Pages 23-31
    Background and aim

    Chronic renal failure and hemodialysis cause major changes in the quality of life of patients, so this study was performed to Evaluation of quality of life and variables affecting its prediction in patients undergoing hemodialysis in Hojjat Koohkamari Hospital in 1400.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study performed on 104 hemodialysis patients over 18 years of age in Marand in 1400. Patients were selected by full census sampling.  Data collection tool is a demographic information checklist and a standard quality of life questionnaire for kidney patients. Data analysis was performed with SPSS software version 16. Frequency index and mean standard deviation were used to describe the variables. Data were analyzed using independent t-test, analysis of variance and Pearson correlation and multiple regressions.

    Results

    The results showed that the overall quality of life score of dialysis patients was 52.7±23.1, which indicates the average level of quality of life of these patients. Pearson correlation coefficient showed that with age, the quality of life of the samples decreased (p=0.004, r=-31). Also, one-way analysis of variance showed a significant relationship between quality of life and income (p=0.02) and level of education (p=0.001) and duration of dialysis (p=0.048). Stepwise regression analysis showed that the specific dimension of kidney disease with a coefficient of determination of R²=0.79 is able to significantly predict changes in quality of life as the most important variable.

    Conclusion

    According to the results of the present study, the quality of life of hemodialysis patients is moderate and the most important factor in changes in the living standards of hemodialysis patients is related to the specific dimension of kidney disease. Also, with increasing income level and education level, the quality of life has increased, but with increasing the duration of dialysis, the quality of life has decreased.

    Keywords: Hemodialysis, Quality of Life, Chronic Kidney Disease
  • Shahin Ghahramani, Mokhtar Mahmoudi, Bijan Nouri, Sina Valiee* Pages 32-39
    Background & Aim

    Due to the high mortality of patients admitted to the intensive care unit, the provision of high quality nursing care, especially for patients admitted to these wards, is of great importance, so the quality of death and dying in these wards is necessary. The aim of this study was to determine the quality of dying and death from the perspective of nurses working in intensive care units.

    Methods

    The present study was performed cross-sectional in the teaching hospitals of Kurdistan University of Medical Sciences. The research samples in this cross-sectional study were 105 nurses working in intensive care units who were selected by census. Data collection tools included two sections: demographic information, Quality of Dying and Death Questionnaire (QODD).

    Results

    The results of the present study showed that the mean and standard deviation of the quality of dying and death variable were 37.15±13.47 and below the mean. Among the items related to the quality of death, the highest average was related to receiving appropriate sedation during the stay in the intensive care unit (5.80±2.41) and being touched or hugged by loved ones (4.90±2.78) and the lowest average quality of care was related to having a spiritual ceremony before the patient's death (2.12±2.59) and having one or more visits to a religious or spiritual counselor (2.24±2.66). There was a statistically significant relationship between the quality of dying and death and the history of passing training courses related to dying and death (P=0.03).

    Conclusion

    It is recommended to hold training courses related to quality dying and death care criteria for personnel working in intensive care units, as well as to evaluate the quality of mortality care from the perspective of the families of patients admitted to the intensive care unit.

    Keywords: Quality of Health Care, Nurse, Critical Care, Death
  • Noushin Gashmardi* Pages 40-59
    Background & Aim

    COVID-19 is the third pandemic disease with respiratory manifestations after severe acute respiratory syndrome (SARS-Cov) and Middle East respiratory syndrome (MERS-Cov). One of the problems of patients with SARS-CoV2 infection is hypoxia and hypoxemia, which is considered to be seriously life-threatening. Given that there is not sufficient consensus to causes and consequences of hypoxia/ hypoxemia, therefore this study was conducted to review the causes and consequences of hypoxia/hypoxemia due to COVID-19.

    Methods

    This narrative review study was done through a library literature review in the databases including Science direct, Scopus, EMBASE ،Web of Science ، PubMed, SID, WHO, CDC, Springer, Elsevier and Google Scholar search engine in Persian and English 2019 to 2022. Articles were evaluated and selected based on the inclusion and exit criteria, first duplicate articles by title review and then unrelated articles are deleted through review abstract and finally, the articles analysis and them which were not consistent with the purpose of study were excluded.   

    Results

    Out of 1275 searched articles, 42 were selected and analyzed. The results showed that lung injuries, activation of immune system and induction of inflammatory reactions, Central nervous system injuries and underlying diseases are the causes of hypoxia and hypoxemia. Brain and nerve damages, gastrointestinal disorders, heart damages and liver damage can be caused by hypoxia and hypoxemia and delirium, encephalopathy, encephalitis, seizures and kidney damage caused by hypoxia.

    Conclusion

    Although respiratory infection is more common in patients with Covid 19, some patients suffer from hypoxia or hypoxemia and the side effects associated with both. In order to cause oxygen homeostasis, early detection and therapeutic interventions are essential that during oxygen therapy, secondary injuries of this therapeutic intervention should be considered. Investigate the level of inflammatory and immune markers, may help in early detection them in patients.

    Keywords: Organs, Clinical Manifestations, SARS-COV-2 (COVID-19), Hypoxai, Hypoxemic
  • Bahre Shakeri, Salam Vatandost, Bijan Nouri, Sina Valiee* Pages 60-68
    Background and Aim

    Chemical restraints are drugs used to restraint a patient's involuntary movements or emergency control of the patient's aggressive behavior and to cause sedation and pain relief, reduce symptoms, and reduce the likelihood of harming oneself or others. Improper use of chemical restraints can lead to complications in patients and can even delay the separation of patients under mechanical ventilation from the ventilator. The aim of this study was to investigate the effective factors in nurses' use of chemical restraints in patients admitted to intensive care units.

    Methods

    This was an observational study. The statistical society of the research included 160 hospitalized patients in intensive care units (ICU) at Kowsar hospital, Sanandaj, Iran. After 8 hours of hospitalization and stability of their conditions, those patients in intensive care units were assessed based on administrating of chemical restraint by nurses. Data was collected through patients’ information forms, and observational checklists, then analyzed by SPSS 21, independent t-test, Chi-2, Fisher, and Mann–Whitney. Independent risk factors for the administration of chemical restraint were investigated by using the logistic regression model.

    Results

    Of the 160 patients admitted to intensive care units, 105 patients (65.62%) underwent chemical restraints. The most common time to use chemical restraints was during the night shift and then the evening shift. Comparison of patients for whom chemical restraint was used or not, showed that the two groups in terms of smoking history (P=0.037), intubation (P=0.0001), dressing (P=0.001) and drain (P=0.001) as well as NGT (P=0.010), GCS (P=0.012), FOUR score (P=0.050), type of nursing shifts (P=0.017), restlessness (P=0.004) Had a statistically significant difference. Relationship between BMI variables, alcohol addiction, drug addiction, having a catheter, fixator and traction, delirium, having a dressing, nurse to patient ratio, underlying disease and mechanical ventilation mode using limiters Chemical was not significant (P>0.05). The results of logistic regression analysis showed that between smoking (P=0.041, OR=3.232), being intubated (P=0.0001, OR=75.959), having a drain (P=0.016, OR=2.669), FOUR score (P=0.0001, OR=0.944), there was a significant relationship using chemical restraints.

    Conclusion

    Regarding the results of the study, it could be concluded that the administration of chemical restraint is increasing among nurses in intensive care units (ICU). Therefore, the necessity of the clinical guidelines and policies for the administration of chemical restraint are highlighted.

    Keywords: Physical Restraint, Nurses, Intensive Care Unit
  • Alireza Rahat Dahmardeh, Masoum Khoshfetrat, Aliakbar Keykha* Pages 69-81
    Background & Aim

    Predicting the final outcome of patients with traumatic brain injury is crucial for making the right clinical decision and determining the course of treatment. The aim of this study was to compare the ability of Marshall and Rotterdam scoring systems to determine the prognosis in patients with traumatic brain injury.

    Materials

    The present study is cross-sectional. The statistical population of the study consisted of patients with traumatic brain injury admitted to the intensive care unit of Khatam al-Anbia Hospital in Zahedan from 2021 to 2022. 287 patients were selected by convenience sampling method based on inclusion criteria. Patients were first evaluated by an intensive care physician to determine the prognosis with the APACH II Scale. The Marshall and Rotterdam scores of each patient were then determined by a radiologist based on a brain CT scan, and the patients were evaluated for the entire period of hospitalization until the final outcome (discharge or death) was determined. Finally, the data were compared to determine the ability of the two scales to predict outcomes.

    Results

    Out of 287 patients, 33(11.5%) died and 254 (88.5%) survived. The mean score of the Marshall Scale in deceased patients was 4.69±1.01 and in survived patients was 2.03±1.3. The mean score of the Rotterdam Scale in deceased patients was 5.33±0.95 and in survived patients was 2.14±0.89. In both cases, this difference was statistically significant (P=0.001). The mean score of APACH II scale was 24.04±8.2 in deceased patients and 16.08±7.3 in survived patients. The correlation between Rotterdam and Marshall Scales in determining the outcome of patients, with APACH II was positive and high. The agreement between the APACH II and Rotterdam scales was greater in predicting mortality. The results of regression model showed that gender with (OR=2.91), head injury due to accident with (OR=3.04), Marshall Score above 4 (OR=1.97), Rotterdam score above 4 (OR=2.84) and Apache II score above 15 (OR=1.97) have a significant relationship with patient mortality.

    Conclusion

    Both the Marshall and Rotterdam scales can determine the prognosis of patients with traumatic brain injury.

    Keywords: Traumatic Brain Injury, Marshall Classification System, Rotterdam CT Grading System, APACH II
  • Sajjad Khodayari, Khatereh Seylani, Farshad Sharifi, Elham Navab* Pages 82-91
    Background & Aim

    Accumulation of secretions is one of the serious complications in patients under mechanical ventilation. The management of airway secretions in these patients includes using the usual methods like fluid therapy as well as techniques such as changing the patient's position and manual hyperinflation. Tracheal suction, which is performed with the aim of secretion removal, can be effective in improving airway clearance along with manual hyperinflation techniques and postural drainage. This randomized clinical trial was conducted to compare the effect of manual hyperinflation (MH) and postural drainage (PD) on respiratory parameters of patients under mechanical ventilation.

    Materials

    This crossover clinical trial study was conducted in the intensive care units of Imam Khomeini Hospital, Ilam in 2018. Sample size was 50 patients under mechanical ventilation who were included in the study according to the inclusion criteria through convenience sampling. After the first 24 hours, patients received routine respiratory care in ICU, each patient was randomly assigned to one of the two intervention groups, manual dilatation (MH) or postural drainage (PD) for 24 hours, and then the patient was transferred to the next intervention group. Data collection tool was a demographic questionnaire and a form for recording respiratory variables (including dynamic compliance, arterial blood oxygen saturation percentage, tidal volume, Peak Inspiratory Pressure and Positive End Expiratory Pressure). On the first day, after selecting the patient and recording the demographic information, when the patient needed suction, the patient's respiratory variables were recorded at three times including before suction, 5 and 25 minutes after suction, and the results were recorded as the basic information (control). During the second day, in addition to receiving routine respiratory care, before each suction, depending on the intervention group, the patients were subjected to MH or PD and respiratory variables were recorded before suctioning as well as 5 and 25 minutes after suction. On the third day, the patient was assigned to the next intervention group (crossover design) and the evaluation of respiratory variables was repeated and the results were recorded.

    Results

    Based on the repeated measure ANOVA, atrial blood oxygen saturation (P value=0.001), tidal volume (P value=0.001) and dynamic compliance (P value=0.038) in the intervention groups at 25 minutes after suction were more than the control group, in favor of MH intervention comparing to PD intervention. Regarding the peak inspiratory pressure, the intervention of MH in 25 minutes after suction created a significant decrease compared to the PD (P value=0.001). There was no significant difference in the PEEP between any of the study phases and the investigated times.

    Conclusion

    The findings reconfirmed the necessity of nursing interventions in order to manage airway secretions, and also showed that MH intervention is more effective than PD in improving the respiratory indicators. Therefore, while emphasizing the necessity of training HCWs for respiratory care and management of airway clearance in patients under mechanical ventilation, it is suggested to prepare evidence-based clinical guidelines emphasizing the superiority of MH intervention in order to improve the respiratory indicators of patients.

    Keywords: Manual Hyperinflation, Postural Drainage, Respiratory Indices, Mechanical Ventilation, Intensive Care units